Eilanden van plastic?
Plasticsoep is overal in de oceaan en is GEEN drijvend plastic eiland. Oceaanstroming zorgt op een aantal plekken voor hogere concentraties plastic.
Als je het over de oorzaak van de plasticsoep hebt, dan kom je al snel uit bij het gegeven dat door de mens uitgevonden kunststoffen niet vergaan. Terwijl in de natuur al het afval op een gegeven moment vergaat, vormt plastic een permanente vorm van vervuiling. Een deel van het massaal geproduceerde plastic belandt nu eenmaal in het milieu. En dat is lang niet alleen omdat iemand een stuk plastic op straat achterlaat in plaats van het op te ruimen in een prullenbak of afvalzak
Circa veertig procent van al het plastic dat we gebruiken is plastic dat éénmalig gebruikt wordt, zoals verpakkingen. Jaarlijks gaat het om vele miljarden items, zoals tasjes, flesjes en bakjes, en bijvoorbeeld ook voedselverpakkingen. De Engelse term is Single Use Plastics (SUP). Supermarkten zitten er vol mee. Sommige mensen gaan onzorgvuldig om met die verpakkingen en laten het ergens achter. Maar er zijn ook plekken waar mensen haast niet anders kunnen, omdat afval niet opgehaald wordt. Onherroepelijk komt een deel van dat eenmalige plastic in het milieu, hoe goed mensen hun best ook doen.
Het gaat bovendien niet om eenmalig plastic alleen. Vaak hebben mensen niet door dat ze het milieu vervuilen met plastic. Autobanden zijn gemaakt van rubber en kunststof en door te rijden slijten de banden en komen microplastics vrij. Ook het dragen van kleding veroorzaakt microvezels en in verzorgingsproducten en verf kunnen microplastics zitten die met het afvalwater wegspoelen. In filters van sigaretten is ook een soort plastic verwerkt, en zelfs in kauwgom.
Met water wordt plastic afgevoerd naar het laagste punt. Dat zijn de zeeën. Rivieren brengen veel plastic naar zee. Maar het kan ook via de wind. Het hoeft maar nauwelijks te waaien of plastic, dat heel licht is, waait al weg, ook en vooral van vuilnisbelten waar het eerst was gedumpt. Wie een ballon oplaat, kan zich er gemakkelijk een voorstelling van maken. De plastic linten van ballonnen worden overigens veel aan stranden teruggevonden. Aangespoeld, nadat ze ergens op zee in het water waren gekomen.
Wetenschap is leidend bij alles wat we doen. We werken nauw samen met universiteiten en willen jullie steeds op de hoogte houden van de nieuwste kennis en de laatste ontwikkelingen. Daarvoor hebben we ook jouw hulp nodig, Word donateur!
Plasticsoep is overal in de oceaan en is GEEN drijvend plastic eiland. Oceaanstroming zorgt op een aantal plekken voor hogere concentraties plastic.
In 1997 heeft Kapitein Charles Moore de plasticsoep ontdekt. Midden op de Grote Oceaan zag hij telkens stukjes plastic langs zijn boot drijven.
In de komende 10 jaar zal de productie van plastic 40% toenemen. Als we niets doen, zal er in 2050 qua gewicht meer plastic in zee zijn dan vis.
Wegwerpplastic, ook wel eenmalig plastic of Single Use Plastics (SUP) genoemd, is zonder twijfel de belangrijkste oorzaak van de plasticsoep.