Ecosystemen
Zowel planten als dieren, passen zich aan hun omgeving aan. In hun ecosystemen ontstaat telkens een nieuw evenwicht. Plastic verstoort dat evenwicht.
Er bestaat een site die bijhoudt hoeveel diersoorten last ondervinden van plastic. Dat aantal ligt ver boven de 2000 en wordt telkens naar boven bijgesteld. Hieronder vallen ook dieren die verstrikt raken in plastic, zoals de schildpad op deze foto, en vervolgens doodgaan. Ze kunnen zich niet meer goed bewegen, ze stikken, verhongeren of raken hun ledematen kwijt door amputatie. Dit cijfer is geen weerslag van het werkelijke aantal diersoorten dat hinder ondervindt van plastic, maar slechts van het aantal soorten dat onderzocht is. Als we de vraag stellen welke diersoorten aantoonbaar géén last hebben, dan zal het antwoord zijn: schrikbarend weinig.
Verstrikking kan gruwelijke gevolgen hebben, zoals verminderde beweeglijkheid, uithongering,verdrinking ofverstikking. Het kan leiden tot ontstekingen, vergroeiingen of amputatie van ledematen. Dieren die daardoor minder goed voedsel kunnen vinden zijn op hun beurt gemakkelijke slachtoffers voor roofdieren.Verstrikking is voor walvissen een grotere bedreiging dan de walvisvaart. De scherpe draden van netten snijden in het vlees, waardoor sommige walvissen vinnen of staart verliezen. Andere walvissen moeten zien te zwemmen met de visnetten waarin ze verstrikt zijn geraakt. Zeezoogdieren als zeeleeuwen, dolfijnen en zeehonden zijn regelmatig het slachtoffer van hun eigen nieuwsgierigheid. Ze zwemmen af op plastic voorwerpen en spelen ermee. Deze soorten hebben nog niet geleerd dat die voorwerpen niet leuk, maar gevaarlijk zijn.
Vogels kunnen verstrikt raken in de plastic linten van opgelaten ballonnen die om hun poten of kop komen te zitten. Het is een feestelijk gezicht om ballonnen op te laten, zeker als dat er veel tegelijk zijn. Maar het is een gruwelijk gezicht om een dode vogel te zien met een ballonlint om zijn nek. Na opgelaten te zijn, dalen de ballonnen ergens neer. Als dat op zee is, is er een kans dat ze aanspoelen. Op stranden worden altijd veel ballonresten en plastic linten aangetroffen. De Plastic Soup Foundation voert met andere milieuorganisaties al jarenlang de campagne ‘Die ballon gaat niet op’ om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen en te laten verbieden. In Nederland verbieden steeds meer gemeenten het oplaten van ballonnen en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen draagt tegenwoordig ook het standpunt uit dat het oplaten van ballonnen tijdens Koningsdag onwenselijk is.
Zowel planten als dieren, passen zich aan hun omgeving aan. In hun ecosystemen ontstaat telkens een nieuw evenwicht. Plastic verstoort dat evenwicht.
Dieren krijgen microplastics in hun lichaam. Aangezien het ene dier het andere eet, kunnen microplastics zich door de voedselketen verplaatsen.
Dieren kunnen geen onderscheid maken tussen plastic en voedsel. Schildpadden zien bijvoorbeeld plastic tassen aan voor kwallen die zij graag eten.