8 september 2022
Hoe kun je nucleaire technologie inzetten om de plasticsoep te bestrijden? Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) stort zich sinds vorig jaar op die vraag met een apart programma, NUTEC (NUclear TEChnology for Controlling Plastic Pollution). In het kader van NUTEC wordt onder andere onderzocht hoe recycling kan verbeteren door plastic te bestralen en hoe je microplastics in zee kunt detecteren. Nieuwe technologie, eenmaal ontwikkeld, wordt met de wereld gedeeld.
Of dit de plasticsoep helpt oplossen, is echter zeer de vraag.
BESTRALEN VAN PLASTICAFVAL
Radioactieve (ioniserende) straling wordt al toegepast in tal van processen om plastic te maken. De techniek kan volgens het IAEA ook ingezet worden om de recycling van plasticafval te verbeteren. Via het bestralen van plasticafval worden sommige soorten plastic gemodificeerd en dat bevordert recycling en hergebruik. Het IAEA claimt dat deze nieuwe methode goedkoop, efficiënt en milieuvriendelijk is en ook gemakkelijk opgeschaald kan worden. Daardoor komt het binnen bereik van veel landen.
De claim is dat dit een meerwaarde biedt ten opzichte van bestaande recyclingmethodes die plasticafval mechanisch sorteren op polymeertype, door:
- het afbreken van plastic polymeren in kleinere deeltjes, zodat die als grondstof voor nieuw plastic gebruikt kunnen worden
- het behandelen van plastic waardoor het gemengd kan worden met andere materialen om producten duurzamer te maken
- het omzetten van plastic in brandstof door radiolyse (straling + chemische recycling).
DETECTEREN VAN MICROPLASTICS
Al jaren laten schokkende foto’s oplichtende microplastics in zeediertjes zien. NUTEC belooft specifieke (nucleaire en daarvan afgeleide) kennis te delen met laboratoria over de hele wereld om vervuiling van microplastics en de aanwezigheid in zeedieren preciezer in kaart te brengen. De bedoeling is ook om te komen tot uniforme meetmethoden, zodat onderzoeksresultaten onderling vergelijkbaar kunnen worden, bleek afgelopen mei op een forum van de Verenigde Naties. Deze technieken helpen om:
- trends van vervuiling van microplastics in water, sediment en organismen vast te stellen
- te schatten hoe de bio-accumulatie van microplastics verloopt in (kwetsbare) zeedieren
- risicoscenario’s te ontwikkelen voor beleid.
VALSE HOOP?
Met verbeterde recycling los je de problematiek van de plasticsoep niet op. Het is onmogelijk om alle plastic in te zamelen om te behandelen en te verwerken. Daarnaast kunnen producten van gerecycled plastic op hun beurt bijdragen aan de plasticsoep. De oplossing voor plasticvervuiling moet niet gezocht worden in betere recycling, maar vooral in vermindering van het gebruik van plastic. Recycling met nucleaire technieken biedt valse hoop, een oplossing die vervolgens geen oplossing blijkt te zijn, maar wel een excuus om door te gaan met het huidige gebruik van plastic.
Wanneer met nieuwe technologieën de aanwezigheid van microplastics in het milieu preciezer wordt aangetoond, zal dat ongetwijfeld helpen om beleid te formuleren. Maar weten we niet al jaren dat microplastics zich in de voedselketen ophopen en gevonden worden waar je maar zoekt? Moet de wereld wachten op de onderzoeksresultaten en technieken van NUTEC om de plasticsoep met kracht te kunnen bestrijden?
Foto: Plymouth University.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Op film: plastic dringt voedselketen binnen
Microplastic etend plankton gefilmd
Mea culpa van Ocean Conservancy voor invloedrijk rapport uit 2015. Wie volgt?
Dé grote sluwe truc om van plasticafval af te komen