Wetenschap
Inmiddels behoort plasticvervuiling tot een van de grootste mondiale milieurampen en onderzoeken duizenden wetenschappers de schadelijke effecten ervan.
Je voelt je al snel machteloos. Waar begin je in hemelsnaam als je als burger iets aan de plasticsoep wilt doen? En hoe moet dat dan? Begin eenvoudig in je eigen omgeving en verklein je plastic footprint, ga op een plasticdieet. Het is niet moeilijk en je kunt elk moment aan de slag. Uiteraard gooi je geen plastic op straat. Maar ga nu eens een stap verder en raap het plastic op dat iemand anders heeft achtergelaten. Maak daar een sport van op weg naar school of werk, of tijdens sporten. Als je boodschappen doet, probeer dan plastic verpakkingen te vermijden. Neem altijd je eigen tas en hervulbare fles mee. Er zijn bovendien initiatieven en boeken die je hierbij helpen. Jouw inzet voor een plasticvrije wereld kan een inspirerend voorbeeld zijn voor buren en vrienden.
Wat heb je vandaag allemaal aangeraakt? Je tandenborstel, het douchegordijn, je laptop en je telefoon? We kunnen er niet omheen; we worden omringd door plastic. Het materiaal is zelfs zo normaal geworden dat we denken dat we niet meer zonder kunnen. Maar met de nieuwe My Little Plastic Footprint app verminder je de hoeveelheid plastic in je dagelijks leven. Het brengt je op ideeën en daagt je uit. En moeilijk is het niet, want je bepaalt zelf wat voor jou handige en haalbare stappen zijn. Met tips, vragen en challenges ga je de uitdaging aan en voordat je het weet, maak je het verschil. Zo doe je iets goeds voor jezelf en voor de wereld!
Er zijn uitdagingen om een maand lang plastic te vermijden. Eén vrouw nam in 2011 het initiatief om in de maand juli plasticvrij te leven. Dit groeide uit tot een wereldwijde beweging waaraan nu miljoenen mensen meedoen. Onderdeel van Plastic Free July is om je eigen afvalbak te analyseren. Kijk wat je allemaal weggooit en noteer dat. Ga daarna per item na of je zonder kunt en welke alternatieven er zijn. Aan het einde van de maand juli doe je het nog een keer. Dan zie je in hoeverre je geslaagd bent om minder plastic te gebruiken. Een vergelijkbaar inspirerend initiatief in België is Mei Plasticvrij. Op de sites vind je ook veel tips, ervaringen en voorbeelden.
Veel mensen vinden de plasticsoep een schande voor de mensheid, maar menen dat er niets aan de hand is zolang je je plasticafval gescheiden inlevert. Maar recycling is nu nog geen oplossing voor de plasticsoep. Je moet een stap verder durven gaan. Al het plastic dat je vermijdt, kán per definitie niet als afval eindigen. Steeds meer mensen proberen zonder afval te leven, alleen of in groepsverband. Het blijkt verrassend eenvoudig te zijn, maar het gaat stap voor stap. Je bespaart tijd en geld, het geeft veel voldoening en je creativiteit wordt aangesproken. Zonder afval leven is zowel een leerproces als een levenswijze. De zussen Jessie en Nicky Kroon begonnen ermee in 2014 en hebben hun ervaringen in een aantrekkelijk boek beschreven: Het zero waste project. Een leuker leven met minder plastic.
Inmiddels behoort plasticvervuiling tot een van de grootste mondiale milieurampen en onderzoeken duizenden wetenschappers de schadelijke effecten ervan.
Nationale overheden kunnen wetten opstellen en deze handhaven voor hun eigen land. Zij hebben ook de plicht om hun bevolking en de natuur te beschermen.
Plastic is spotgoedkoop en bedrijven proberen hun kosten altijd zo laag mogelijk te houden. Ze verzetten zich tegen milieumaatregelen die extra geld kosten.
Plasticsoep staat weliswaar op de agenda van de Verenigde Naties, maar er is geen sprake van gecoördineerd internationaal overleg of van verplichte reductie.