28 november 2023
Afgelopen week besloot de Europese Commissie de afvalexport naar landen buiten de Europese Unie aan banden te leggen met een herziening van de Waste Shipment Regulation. Het is niet langer toegestaan om plasticafval naar landen als Maleisië, Thailand en Indonesië te verschepen. Plastic Soup Foundation is blij met deze maatregel, aangezien deze landen grote problemen hebben met het verwerken van Europees plastic afval. Helaas lost het verbod nog niet alles op, de sluiproutes blijven nog steeds bestaan naar landen zoals Turkije en ook de illegale afvalstroom is hiermee nog niet opgelost.
Het is nu verboden om afval te verschepen naar niet-OECD landen, maar de route naar OECD landen blijft open. Een OECD-land dat te maken heeft met veel afvaldumpingen is Turkije, zoals uit eerder onderzoek door o.a. NRC werd aangetoond. Daar zat ook Nederlands plastic verpakkingsafval bij.
NEDERLAND SPEELT EEN BELANGRIJKE ROL IN DE INTERNATIONALE AFVALHANDEL
Eerder onderzoek van Plastic Soup Foundation in 2022 heeft aangetoond dat het kleine Nederland een grote rol speelt in de schimmige handel in plasticafval. Zo was ons land in 2021 EU’s grootste exporteur van plasticafval naar niet-OECD-landen.
Ook wereldwijd zijn we een grote speler; alleen Japan en de VS exporteerden in 2021 nóg meer plasticafval naar landen in het mondiale zuiden. Per hoofd van de bevolking is Nederland zelfs wereldleider; ons land verscheept het meeste plasticafval van het rijke deel van de wereld naar landen die dat afval niet correct kunnen verwerken.
Nederland was in 2021 ook ’s werelds grootste exporteur van plasticafval naar Indonesië. Van de totale export van plasticafval van ruim 200 miljoen kilo ging er bijna 70 miljoen kilo naar Indonesië en bijna 64 miljoen kilo naar Vietnam.
Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval. Plastic Soup Foundation schreef om die reden samen met andere milieuorganisaties een brief aan Staatssecretaris Heijnen om zich uit te spreken voor een algeheel verbod. Het ministerie geeft aan niet alle landen buiten de EU bij voorbaat uit te sluiten: internationale samenwerking zou nodig zijn om voldoende recyclingcapaciteit te hebben.
Wat Plastic Soup Foundation betreft stopt echter alle export van plastic afval naar buiten Europa. De problematiek die is ontstaat door (illegale) dumping van plastic naar lagelonenlanden moet zo snel mogelijk strafbaar worden. Onder het mom dat het om grondstof gaat en niet om afval, wordt onze plastic troep verkocht aan landen die hier helemaal geen recycle capaciteit voor hebben. Ook de traceerbaarheid van het verscheepte afval laat te wensen over, wat het (illegaal) dumpen van plastic in de hand werkt.
Ons land zou zich daarom voor haar rol moeten schamen.
MISSCHIEN BEN JE OOK GEÏNTERESSEERD IN:
Nederland blijkt spil in de wereldwijde export van plasticafval naar niet-westerse landen
Interpol: toename criminele handel in plasticafval
Chemische cocktails in plastic vormen een toenemend internationaal gezondheidsprobleem