Dit is deel 2 in een serie artikelen in het kader van onze aanstaande Plastic Health Summit. Op 21 oktober ontvangen we in Amsterdam sprekers uit de hele wereld die de plasticproblematiek vanuit verschillende hoeken zullen belichten, zoals gezondheid, milieu, strafrecht, mensenrechten, EU-beleid en activisme. Vandaag: luchtvervuiling.
12 oktober 2021
Ik doe thuis de gordijnen open en een zonnestraal schijnt tot op mijn bank en onthult kleine zwevende deeltjes die ik al honderden keren heb gezien. Ik heb er nooit echt veel aandacht aan besteed, totdat ik begon te leren over wat er in de lucht om ons heen zweeft.
In 2019, tijdens de allereerste Plastic Health Summit, presenteerde onderzoeker Fransien van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen het werk van haar team over de invloed van synthetische microvezels op onze longen. Zij vertelde dat een gemiddeld huishouden zo’n twintig kilo huisstof per jaar produceert; naar schatting bestaat zes kilo hiervan uit microplastics.
Die microplastics zijn afkomstig van onze kleren en onze meubels. Verbaasd? Dat zou niet hoeven, aangezien bijna 70% van de kleding die door modemerken wordt gemaakt, bestaat uit plastic. Enkele van de boosdoeners: polyester, polyamide, nylon, acryl. Ze klinken u vast bekend in de oren. Ook onze bekleding – sofa’s, gordijnen en tapijten – zijn van deze populaire materialen gemaakt.
Wanneer deze artikelen worden gemaakt, gedragen of gewassen, komen er minuscule microplasticvezels vrij in de lucht en het water. Maar waarom zouden we ons daar zorgen over moeten maken? Omdat we ze inademen, en ze in onze longen zijn aangetroffen.
We inhaleren onze kleren en meubels
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we microplastic vezels van onze kleren of meubels inademen, ze voor een lange tijd in onze longen kunnen blijven en ontstekingen kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot veel schadelijke effecten op onze gezondheid. Een voorbeeld dat onderzoekers hebben gebruikt om het effect van deze minuscule vezels op onze longen beter te begrijpen, is de vergelijking met asbest: er is bewijs dat deze deeltjes het longweefsel beschadigen, wat leidt tot ziekten en aandoeningen als kanker of astma-aanvallen.
Tijdens een van onze uitzendingen van het Plastic Health Channel legde onderzoekster Barbro Melgert uit dat synthetische vezels in textiel het voor de longen moeilijker maken om te herstellen. Ze waarschuwt dat dit vooral gevolgen zal hebben voor mensen met COVID-19 en kinderen, van wie de longen zich herstellen of nog aan het ontwikkelen zijn.
Huisstof is een mix van huidcellen, haar, kledingvezels, bacteriën, huisstofmijt, stukjes dood insect, gronddeeltjes, pollen en microscopisch kleine stukjes plastic. Luchtverontreiniging, ook bekend als het vrijkomen van verontreinigende stoffen in de lucht, bestaat uit deeltjes, biologische moleculen of andere schadelijke materialen die in de atmosfeer voorkomen.
Onze gezondheid staat op het spel
Dus hoe beïnvloedt dit alles mijn gezondheid? En waarom wordt hier niet openlijker aandacht aan besteed, terwijl het de hele wereldbevolking aangaat? Dit zijn de vragen die door mijn hoofd spoken bij de voorbereiding van de editie van dit jaar van de Plastic Health Summit. Dr. Raymond Pieters is een van de sprekers die is uitgenodigd om een presentatie te geven over zijn nieuwste onderzoek naar luchtvervuiling en de invloed daarvan op ons immuunsysteem. Hopelijk zal hij wat licht schijnen op deze brandende vragen.
En wie is er verantwoordelijk voor dat mijn gezondheid en die van de kinderen om mij heen in gevaar wordt gebracht? En hoe kunnen wij, gewone consumenten, daar iets aan doen? Persoonlijk vind ik het frustrerend dat wij als consumenten deze producten krijgen en vervolgens zelf moeten opdraaien voor de gevolgen van het gebruik ervan.
Telkens als ik die deeltjes door dat straaltje zonlicht zie zweven, denk ik aan hoe we de wereld beter moeten maken voor de komende generaties. Onze gezondheid zou niet op het spel mogen staan!
Door Laura Díaz Sánchez
Campaigner Microfibers
Bekijk ook: De onzichtbare dreiging van microplastics uit kleding
Wil jij ook aanwezig zijn?