15 oktober 2021
In meer dan 200 medische tijdschriften stond vorige maand dezelfde oproep aan de wereldpolitiek. Alle redacties spreken zich eenstemmig uit: wanneer we de opwarming niet onder de 1,5 graden houden, zijn de gevolgen voor de gezondheid van mens en dier, en daarmee ook voor de gezondheidszorg, niet te overzien. De tijdschriften bepleiten en eisen onmiddellijke actie voor een fundamentele koerswijziging van de wereld om het tij te keren. Over enkele weken kan de VN daartoe besluiten op de Klimaatconferentie van Glasgow.
De oproep steekt ook de hand in eigen boezem. De zorgsector is zelf immers ook een vervuiler die bijdraagt aan opwarming van het klimaat. Er moet een hoop gebeuren, maar het P-woord blijft onbenoemd.
CALL FOR EMERGENCY ACTION
De Call for emergency action to limit global temperature incresases, restore biodiverstity and protect health van de medische tijdschriften is een alarmerende opsomming van schadelijke effecten van temperatuurstijging voor de gezondheid. Zo is het sterftecijfer gerelateerd aan hogere temperaturen de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld onder 65-plussers. Uitdroging, huidaandoeningen, infecties, hart- en longproblemen; de lijst van nare gevolgen is eindeloos. Er is verlies aan biodiversiteit, extreem weer eist zijn tol, de bodem raakt uitgeput en landbouwopbrengsten lopen terug. De gevolgen van opwarming zijn bovendien oneerlijk verdeeld over de wereldbevolking. Kwetsbare en arme groepen mensen krijgen de eerste en hardste klappen. Maar dat plastic aan die problemen bijdraagt, staat er niet bij.
GREEN DEAL DUURZAME ZORG
Sinds 2018 kent Nederland de Green Deal Duurzame zorg voor gezonde toekomst. Het uitgangspunt is hetzelfde als dat van de oproep: de gezondheidszorg wordt geconfronteerd met de effecten van klimaatverandering en is tegelijk een van de vervuilers die daaraan bijdraagt. Het doel van de Green Deal is een versnelling van de verduurzaming van de gezondheidszorg in Nederland. De nadruk ligt op vermindering op de uitstoot van CO2 die in 2030 met de helft moet zijn teruggebracht. Maar ook in de intentieverklaring die participerende partijen hebben getekend met de belofte hun best te doen, valt het P-woord niet. Plastic lijkt een taboe.
GEZONDHEIDSZORG IS GROOTVERBRUIKER VAN PLASTIC
Nicole Hunfeld, apotheker op de Intensive Care van het Erasmus MC, heeft geteld wat aan plastic verbruikt wordt voor de verzorging van één patiënt gedurende één etmaal: 12 meter plastic slangen, 108 handschoenen, 57 kompressen, 24 spuiten, 16 isolatiejassen, 8 onderlegmatjes. Als alle Nederlandse IC-bedden bezet zijn, kun je deze getallen met duizend vermenigvuldigen. Het gaat alleen al in de IC-afdelingen om een enorme afvalberg van plastic waar we nauwelijks weet van hebben. Verduurzaming van de IC is inmiddels onderdeel van de Green Deal Duurzame Zorg. Betrokkenen moeten met elkaar bewuster omgaan met al die materialen om de afvalberg te verminderen en circulariteit te bevorderen. Maar het taboe wordt daarmee nog niet doorbroken.
PLASTIC HEALTH SUMMIT 2021 DOORBREEKT TABOE
Klimaat en plastic zijn twee kanten van dezelfde medaille. Alle plastic is gemaakt van olie of gas en de productie en verwerking ervan dragen bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Plastic in ziekenhuizen redt levens, maar tegelijk kleven er vele gezondheidsrisico’s aan het gebruik van plastic. Micro- en nanoplastics dringen door tot bloedbaan en organen van mens en dier. Chemische additieven verstoren de hormoonhuishouding. De giftige lucht van verbrand plastic moet je vooral niet inademen. Plastic dat je recyclet, zit vol chemicaliën en je weet niet welke.
Op de Plastic Health Summit 2021 op 21 oktober worden de nieuwste inzichten van de gezondheidsrisico’s van plastic gepresenteerd door wetenschappers uit binnen en buitenland. De Plastic Health Summit benoemt het P-woord wél; in al zijn facetten.
Zie het Programma, zorg dat je erbij bent.
Het is de tweede keer dat Plastic Soup Foundation de Plastic Health Summit organiseert.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in: